Geschiedenis van Ricard reclame objecten - jaren 2000+

ricardcollection.net!

Op deze pagina probeer ik de geschiedenis van Ricard in beeld te brengen, vanaf het jaar 2000 tot nu, vooral gericht op de objecten vanzelfsprekend.  Dit is work-in-progress, dus als je info hebt, mail me gerust!  De geschiedenis van de vroegere periode vind je hier.

Sinds kort heb ik de medewerking van Pernod-Ricard België voor deze site. Dus de meeste info is 100% zeker.

Jaar 2000

Kruik door Marc Newson
De creatie van een kruik door Marc Newson, een Australisch designer. Ik vond dit jaartal op de site van Ricard. Op de site van Marc Newson zelf echter staat dat hij deze karaf ontwierp in 1996. Misschien gewoon een verschil tussen de datum van het ontwerp en het in productie brengen?

Ricard flessen uit 2000
In dit jaar komt ook een nieuwe reeks flessen van de collection "Créations et Saveurs" uit. De eerste 3 zijn uit 1999. Dit jaar is het de beurt aan:

  • La badiane ou anis étoilé par Titouan Lamazou
  • Les Herbes de Provence par Matali Crasset
  • La réglisse par François Boisrond

Jaar 2001


Ricard flessen uit 2001
In 2001 komt alweer een nieuwe reeks flessen van de collection "Créations et Saveurs" uit. De eerste 3 zijn uit 1999. Dit jaar is het de beurt aan:

  • La badiane par Frederica Matta
  • Les Herbes de Provence par Sonia Ryckiel
  • La réglisse par Tsé Tsé
Wat Tsé&Tsé te zeggen had over het werk voor Ricard: « Nous sommes un peu gênées pour parler de cette création car Ricard est l'un de nos clients. Nous travaillons actuellement (2002 red.) sur de nouveaux produits. Nous trouvons juste un peu dommage de demander à des designers de faire un travail d'illustrateurs. Nous aurions aimé les convaincre de nous laisser réinterpréter l'étiquette. Ricard reste toutefois une marque très ouverte, qui mène beaucoup d'initiatives intéressantes autour du design. »

Jaar 2002


Flesje "klaar om te drinken"

Flesje met de reeds met water-gemixte Ricard, 7,5°. Hieronder een artikel van L'expansion.com (deels vertaald door mezelf). Een andere site meldt dat dit flesje uitkwam in 2004...

Voor de eerste keer sinds 70 jaar brengt het filiaal van de groep Pernod Ricard een nieuw anijs-flesje op de markt. Gericht opde buitenlandse markt en op discotheken, dacht men aan een pastis die men direct kan drinken, reeds gemengd met water. 

De flesjes lijken erg op het beroemde flesje van het Zuid-Franse merk, maar dan in het klein. 
Deze mix zal progressief verdeeld worden vanaf september 2002 in 1000 tot 2000 bars en cafés, daarna in het buitenland waar Ricard slechts 20% van zijn omzet haalt. 

Het gaat er vooral om om een publiek te bereiken uit het nachtleven. Onder zijn originele vorm moet Ricard gemengd worden met water. Een té ingewikkeled ritueel voor een bar of discotheek. Daarenboven, eenmaal uitgegoten in een glas is dit niet handig voor een publiek dat rondfladdert in een bar of dancing. "We gaan natuurlijk niet concurreren met de pure Ricard, maar we proberen een nieuw publiek te bereiken, iets jonger, die laat op de avond drinkt" verzekert de toenmalige voorzitter van Ricard, Alain Chamla. "We zullen dezelfde logica volgen in het buitenland. Zo kennen anijsdranken weinig succes in Noord-Europa, vanwege praktische redenen: de klanten kunnen ons produkt daar niet goed doseren. Met dit nieuw produkt zal dit makkelijker gaan".

Alain Chamla hoopt dat zijn nieuw produkt 5% van de omzet van Ricard zal genereren binnen 5 jaar (46 miljoen euro).

In 2002 creëren Ronan & Erwan Bouroullec de productenlijn "Bouroullec", bestaande uit volgende Ricard ijsemmertjes in plastic.  In dezelfde serie, maar niet zichtbaar op de foto is er ook een grote plateau. Bouroullec
Ricard flessen 2002
In 2002 komt alweer een nieuwe reeks flessen van de collection "Créations et Saveurs" uit. Dit jaar is het de beurt aan:

  • L'anis étoilé par Christophe Pillet
  • Les Herbes de Provence par Elizabeth Portzamparc
  • La réglisse par Hilton Mc connico

 2003

Design Ricard citroen Creatie van de Ricard citroen lijn, door de Tsé Tsé - Catherine Lévy en Sigolène Prébois.

Dit jaar komen er ook twee speciale flessen van de collectie "Soleil par". Eentje door Agatha Ruiz de la Prada (rechts) en eentje van Stella Cadente (links).

Twee speciale Ricard flessen uit 2003

Jaar 2005

Lancering van de reclamecampagne "un Ricard, un vrai".

Jaar 2006

Ballonglas Feel Sunny Summer Ricard komt in België naar buiten met zijn nieuwe website www.feelsunny.be. Meer dan opnieuw een campagne site die speelt met de nieuwe slogan ‘Feel Sunny’ wil Ricard een community uitbouwen van mensen die het leven langs de zonnige kant zien. De website wil het verzamelpunt worden van allerlei ideeën die elk moment inkleden op een creatieve manier.
De nieuwe Ricard Feel Sunny slogan en TV spot  worden op een originele manier tot leven gebracht op een website waarop iedereen creatieve ideeën kan uitwisselen. Naast de spot zijn er ook nog Point-Of-Sales (dus reclame op de plaats waar Ricard verkocht wordt) materiaal en affichage om mensen naar de website te lokken. Ricard neemt zijn taak serieus want ook Ricard.be zelf linkt naar de Feel Sunny website. Ook is er door Duval Guillaume een opvallende actie: in juli 2006 worden er enkele bekende standbeelden met Feel Sunny gadgets bekleed. Sommigen vonden dit misplaatst, anderen vinden het dan weer een geslaagde marketing-actie. Je kan hier enkele foto's zien.
Vanzelfsprekend komen er ook ballonglazen met deze nieuwe slogan. Eentje voor de zomer en ééntje voor de winter. klik op de foto's om een groter formaat te zien. Als ik me niet vergis zijn deze glazen enkel in België uitgekomen, niet in Frankrijk dus.
Ballonglas Feel Sunny Winter

Jaar 2007

Dit jaar is het de 75ste verjaardag van ons favoriete merk. Reden om te feesten dus en dit wordt oa gedaan met twee flessen:

Ricard flessen uit 2007

Jaar 2008

2008 is het jaar van de reclamecampagne "Un apéritif, un vrai".


Verres Ricard 2008 Dit jaar komen er 4 ballonglazen uit: POP ART sun, MODERN sun, ART NOUVEAU sun, SCRIBBLE sun.


Ricard fles OR, ontworpen door het agentschap Wolkoff & Arnodin. Bouteille Ricard OR
Ricard fles 2008 eindejaar
Op het einde van het jaar, in december, komen er nog twee nieuwe flessen uit. Eén van 70 cl aan de rechterkant, van de artiest Thomas Lélu. Enkel te koop in de Franse winkelketen Monoprix, voor een richtprijs van 16 euro. Ricard fles

Jaar 2009

Logo Ricard vanaf 2009 In de eerste RLB newsletter wordt het nieuwe Ricard logo aangekondigd (het ondertussen gekende zonnetje). In de loop van het jaar zullen verschillende objecten uitkomen (vooral glazen). De eerste flessen met het nieuwe logo op het etiket verschijnen in de winkels in de loop van 2010.

De volgende speciale Ricard flessen kwamen uit in 2009:

Zomer 2009 Winter 2009
Ricardflessen zomer 2009

Ricard fles: collection soleil Deze fles hoort toe aan de "collection Soleil"

Ricardfles winter 2009
Ricard tapas glas - 2009
Het was een heel creatief jaar want er kwam ook een uniek laag tapas-glas uit: design door Sébastien Cordoleani en Franck Fontana.  Op het glas past een plastic bordje waarin een tapas kan geserveerd worden. Ook heel speciaal aan dit glas is de manier waarop de dosage van de Ricard wordt uitgemeten: in de bodem van het glas is een uitholling die net overeenkomt met de 2cl die nodig is voor een goed gedoseerde Ricard! De rest van het glas kan dan gebruikt worden om aan te vullen met water.
Ricard ballonglazen 2009 Het tempo waarmee nieuwe ballonglazen uitkomen ligt de laatste jaren heel hoog. Ook in 2009 brengt Ricard 3 nieuwe glazen op de markt. Links zie je de Summer Collection 2009.

Jaar 2010

In 2010 is de slogan "Echte momenten" of in het Frans "Des moments vrais". Dit is oa te zien in een reclamespot op TV.

Ricard fles uit 2010
Een eerste fles die uitkwam in 2010. Niet zo veel info over beschikbaar...

Bouteille ida tursic & wilfried mille
Fles uitgegeven ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten in 2010. Werd enkel verkocht in de Franse winkelketen Monoprix.
De fles is het werk van de artiesten Ida Tursic & Wilfried Mille. 
Ricard glas 2010
In 2010 komt ook het ballonglas uit met het nieuwe logo.

Jaar 2011

Links, fles uit 1947 - links fles uit 2011
Op 25 januari 2011 wordt de nieuwe design van de Ricard fles overal aangekondigd, via mailings, op websites en oa een Youtube-filmpje. De creatie rust op een rechthoekig voetstuk naar het beeld van het rechthoekige logo van Ricard. Het logo is in beide zijkanten van de glazen fles in diepdruk aangebracht. Het etiket bestaat uit drie delen : het logo, de  vermelding “Pastis de Marseille” en tot slot de handtekening van de oprichter “Paul Ricard, créateur”. “Depuis 1932” bovenaan in de glazen fles gegraveerd.
De nieuwe design werd geboren in Londen, in de bureau's van Coley Porter Bell, een agentschap oa gespecialiseerd in verpakkingen.
Nieuwe fles Ricard
In Frankrijk start Ricard een nieuwe campagne met als slogan : un Ricard, des rencontres (juni 2011). De keuze voor deze slogan is er gekomen naar aanleiding van de mogelijke mixen die je kan maken met Ricard (met ijs, met water, met grenadine, met munt). Er zijn onder andere 4 affiches en een video (op Youtube). Later in het jaar wordt deze campagne zeer interessant voor de verzamelaar: de objecten van deze campagne (onderleggers, affiches) worden uit de markt gehaald wegens een proces! De A.N.P.A.A. vindt dat de slogan in overtreding is (in Frankrijk is men zeer strikt met reclame voor alcohol). Ook de applicaties die vanop de site kunnen gedownload worden (voor iPhone, iPad) worden aangeklaagd.
Speciale Ricard etui voor nieuwe fles Links zie je een speciale thermo collector etui voor de nieuwe fles, gecreëerd door het agentschap Emulsion (op 1500 exemplaren).  Deze etui was enkel te koop via "Colette", "La grande épicerie" en "Printemps".
Picknick kistje Ricard In de zomer (maand juli 2011) komt (exclusief in België en Luxemburg) een leuk picknick kistje uit, met daarin een tafelkleed, 2 jaren-50 (fifties) glazen en een fles Ricard van 100 cl. Het kistje is tweetalig.
4 Ricard magneten In 2011 komt ook een reeks van 4 magneten uit, samen met een bijbehorend staandertje om er reclame voor te maken. Deze magneten worden oa uitgedeeld tijdens de eerste Ricard Lovers Belgium bijeenkomst te Jette.
Ook deze metalen/aluminium onderleggers dateren uit 2011 (einde van het jaar). Ricard gaf hen samen met de flessen (enkel in België). Sous-bocks Ricard en métal de 2011

Jaar 2012 2012

Ook in 2012 kwamen er alweer een hele reeks objecten uit.

Rond de zomer kwamen er in Frankrijk volgende glazen en bijhorende karaf op de markt. Ze zijn in Frankrijk te verkrijgen door Ricard te kopen in de winkels en zo punten te verzamelen. Met die punten kan je dan glazen en gadgets kopen.

Glazen karaf - Ricard 2012 Hier links zie je de hoge karaf kkkkkkkkkkkkkk
Ricard in 2012 - 4 longdrink glazen
een longdrink glas met Ricard in reliëf op de zijkant (25 cl)
Ricard 2012 - 4 tubeglazen
een tubeglas met Ricard in reliëf op de zijkant (22 cl)

Ricard heeft ook aan onze maag gedacht met dit leuk aperitiefschaaltje (in steen).

Ricard potje 2012

Apero koffertje Ricard 2012

Dit apero koffertje kwam uit in de zomer, exclusief in België en Luxemburg. Het bevat een fles van 100 cl, 2 ballonglazen met het huidige logo (zonnetje bestaande uit streepjes) en eindelijk nog eens een nieuwe karaf/kannetje (van 1/2 liter).

Het kannetje is een belgisch ontwerp!
Apero koffertje Ricard 2012 - achterkant

Pernod Ricard Belgium verhuist op 26-27 juli 2012. Nieuw adres: Charleroisesteenweg 110-116 te 1060 Brussel. De objecten voorzien van het nieuw adres?

Ricard fles voor feestdagen 2012 Op het einde van het jaar kwam er alweer een speciale fles voor de feestdagen (links). Ik kon het persbericht terugvinden op internet. Ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten en na het grote succes van vorige creaties, lanceert Ricard een nieuwe en originele limited edition fles. Deze beperkte reeks zal – als eerste sinds het nieuwe design van de Ricardfles - de creativiteit van het merk uitdragen door een nieuwe interpretatie van het bekende zonnige logo.
Het ontwerp, ontwikkeld door het agentschap Hotshop, stelt meerdere stralende zonnen voor in verschillende groottes en kleuren. Het draagt bij aan het hedendaagse design van de Ricardfles en toont op een originele manier de verschillende gebruiksmogelijkheden van Ricard: de Ricard-cocktails op basis van muntsiroop, grenadine, moutsiroop,...  Deze limited edition fles benadrukt de vernieuwingskracht van Ricard en weerspiegelt de dynamiek van het merk, dat leider is op de anijsdrankenmarkt. Deze reeks was vanaf eind november in de winkels te verkrijgen.

Aan de rechterkant, opnieuw een fles die enkel in de Franse winkelketen Monoprix werd verkocht.  Een fles van de hand van Mathieu Mercier, prijs Marcel Duchamp 2003.
Bouteille Ricard 2012 - Monoprix

Jaar 2013 2013

Een van de eerste objecten die Ricard uitbrengt (enkel in België?) is dit ensemble van een sjaal en muts. Perfect cadeau voor ons, Belgen, het is hier begin januari al 14 dagen aan één stuk aan het vriezen.

Ricard 2013 sjaal en muts

Mathieu Lehanneur, een Franse designer zorgt dit jaar voor een heel speciaal glas en karaf. Glas werd speciaal ontworpen om het serveerritueel van een Ricard te vergemakkelijken, zoals je kan zien in onderstaand filmpje.

Op het einde van het jaar komt er een nieuwe ballonglas op de markt. Eerst in Luxemburg, later kwam het ook uit in België, oa te koop in Delhaize. Verpakking is in de twee landstalen opgesteld, dus eigenlijk logisch.

Ricard ballonglas 2013

Een beetje later in het jaar (in de winter) komt de fles met dezelfde design op de markt, 100 cl.

Ricard fles winter 2013


Jaar 2013 2014

Begin 2014 komt er alweer een nieuwe fles uit (of eigenlijk gaat het om de eindejaarsfles van 2013), deze keer van de designer Guillaume Leblon. Klik hier om de video van Ricard te bekijken, uitgebracht naar aanleiding van de uitgifte van de fles.

Ricard fles guillaume leblon

In het begin van de zomer wordt een nieuwe fles op de markt gebracht, enkel beschikbaar in bepaalde luchthavens, en als ik me niet vergis, ook in Zwitserland. Moeilijk te verkrijgen dus!

Ricard fles luchthaven

Jaar 2015 2015

Dit jaar komt er een zeldzame karaf uit in inox. Vermoedelijk enkel beschikbaar voor cafés in Frankrijk (geen idee bij welke voorwaarden ze ze krijgen). Meer info volgt hopelijk nog.

Daarnaast deze mooie fles.

Bouteille et carafe en inox Ricard Bouteille ricard été 2015

Eind oktober, volgende ijstang gespot in de de Delhaize:

Ijstang Ricard 2015 op fles

Voor de eindejaarsfeesten werd in 2015 volgende fles uitgebracht : 

Bouteille Ricard 2015

Op het einde van het jaar twee leuke nieuwe flessen uitgekomen. Rechts de fles als herinnering aan 1938, een historische datum voor Ricard. La nouvelle édition limitée célèbre une grande date de l’histoire Ricard : le 7 avril 1938, Paul Ricard obtint l’autorisation officielle de dépasser les 40° d’alcool pour son Pastis. Il savait qu’il devait atteindre 45° pour conserver l’arôme et l’intensité de son goût anisé, une fois allongé d’eau. Ricard historique 1938Privacy policy ricardcollection.net!