Geschiedenis van Ricard reclame objecten

ricardcollection.net!

Op deze pagina probeer ik de geschiedenis van Ricard in beeld te brengen, vooral gericht op de objecten vanzelfsprekend.  Dit is work-in-progress, dus als je info hebt, mail me gerust!

Jaar1909

Paul Ricard wordt geboren in Marseille, in de Sainte-Marthe wijk, op 9 juli 1909.

Jaar1932

Dankzij zijn uitvindersgeest vindt Paul Ricard samen met zijn broer Pierre "Ricard" uit -le vrai pastis de Marseille- door populaire aromatische mengelingen te verbeteren en aan te passen aan lokale smaken.

De handel in wijnen van zijn vader is het vertrekpunt van een fantastische carrière. Het succes is op de afspraak. Ricard kent een snelle commerciële boom. De Ricardstokerijen beginnen langzaam maar zeker hun verspreidingsgebied te vergroten dankzij een sterk netwerk van vertegenwoordigers, vooral nadat de 45° alcohol toegelaten worden.

De allereerste flessen waarmee Paul begon zagen er als volgt uit: 

Eerste Ricard fles Eerste Ricard fles

Met vermelding van Digestive dus, en "Marseille".

Jaar 1936

Eerste Ricard affiche. Getekend door Viano, gedrukt door Moullot te Marseille. Met een eerste slogan: "Ah ! .... Moi je bois un ricard". Let op de lepel met gaatjes en het water dat op suiker wordt gegoten, een duidelijke verwijzing naar absint (wat toen verboden was).


Jaar1939

Oprichting van het bedrijf Ricard. Als pionier in de marketingcommunicatie lanceert Paul Ricard de eerste reclamecampagne in gans Frankrijk : radio, pers en affiches. 

Darcelys - Ricard affiche Hij vraagt oa aan de Franse zanger Darcelys of hij op deze affiche wil staan voor de Parijse campagne.

Jaar  1951

De felbegeerde witte muzikale karaf wordt uitgebracht.


Jaar  Jaren 50

Een van de eerste glazen karaffen wordt uitgebracht, met opschrift "Anis Ricard". Precieze jaartal niet bekend. Je ziet meer fotos hier.

Pichet Ricard en verre années 50

Al de onderstaande karaffen zijn uit de jaren '50 trouwens.

Ricard karaffen jaren 50

Jaar  1953

Het (eerste) logo uit 1953.

eerste Ricard logo 1953

Jaar  1954

Op de achterkant van de Ricard gazet staat onderstaande reclame. Hier kunnen we uit afleiden hoe de flessen er toen uitzagen. Ze vermelden "Marseille" op het etiket in plaats van het huidige "France". Ook was er dus al een karaf "UN RICARD" uitgebracht en de kleine momie-glaasjes.

Ricard fles, karaf, glaasjes in 1954
Foto's

Jaar  1958

Het logo veranderde in 1958 een eerste keer. Het werd dit:

Ricard logo 1958

Uit het eerste Ricard magazine (ik zag het ooit te koop op Ebay) blijkt dat volgende fles uit de late jaren '50 komt. De fles bestaat ook als mignonette.

Ricard fles 1958  Eerste Ricard magazine Eerste Ricard magazine

Jaar  1960

Dankzij een zeldzame foto van William zijn we zeker van de ouderdom van de zeldzame 'wijnglazen' van Ricard. Het merk staat in de voet gekerfd. Er was lange tijd twijfel of dit wel echte glazen van Ricard waren... Als je klikt op onderstaande foto zie je een groter formaat en dan zie je meer detail.

Ricard wijnglas

Jaar  1961

In 1961 ziet de (standaard) fles er nog steeds ongeveer hetzelfde uit, zoals te zien is in onderstaande reclame. Enige eventueel verschil met de fles uit 1958, volgens mij, het onderschrift "30°"? Jammer genoeg niet zo goed zichtbaar op de foto uit 1958.

Ricard fles in 1961

Het onderschrift: "Au gout du grand public elle est à votre disposition dans toutes les bonnes maisons d'alimentation, cooperatives, et dans les bars. Avec la glace pilée, ou étendue d'eau glacée elle deviendra votre joie de vivre"

Jaar  1963

Een afbeelding van de standaardfles in 1963.

Ricard fles uit 1963

Jaar  1964

Halfweg de sixties komt Ricard met volgend logo op de markt.


Logo jaren '60

Jaar  1970

Mooie reclame uit 1970. Met links onderaan een glas afgebeeld. Zo kunnen we dat glas alweer een beetje plaatsen in de tijd. Zelfde glas als de Duitse affiche uit 1971 trouwens, maar dan zonder maatstreep.

Ricard affiche uit 1970

Jaar  1971

Duitse reclame voor Ricard uit 1971 Dankzij deze Duitse reclame op de achterkant van een magazine weten we hoe een fles er uitzag in 1971. Ook zien we dat deze glazen en de karaf uit deze periode komen (of op zijn minst uit eind jaren '60).
Spaanse reclame met ballonglas Ook zeker uit de jaren '70 komt dit Spaans glas. Dit wordt duidelijk aan de hand van deze reclame uit een Spaans magazine. Het glas is redelijk wat groter dan de 'klassieke' ballonglazen en ook wat meer bol.

Jaar  1974

Kalender 1974 Ricard
De kalender uit dit jaar met het bijbehorend hoedje. ricard hoedje jaren 70

Jaar  1975

Ricard wordt onderdeel van de groep Pernod Ricard

Jaar  1977


Ricard verres année 1977 Hoe zien de glazen er uit in de jaren '70 ? Volgens de foto aan de linkerkent waren er deze ballonglazen met fijn opschrift. Is de karaf Ricard Anisette van deze periode? Da's moeilijk te zeggen, maar in elk geval weten we dankzij deze foto dat ze al bestond in 1977.


Aan de rechterkant een foto uit het archief van Ricard zelf. Ik vond die op  een site die het had over de beurs in 2012 (Parijs). De foto toont een slinger van vlaggetjes, ook uit 1977.
Slinger van Ricard vlaggetjes uit 1977

Jaar1981

Longdrink glazen van Ricard uit jaren 80
Dankzij mijn Spaanse kalender uit 1982 weet ik dat deze longdrinkglazen met 4 maal opschrift "Ricard" uit het begin van de jaren '80 komen, minimum 1981 dus. Zie ook mijn blog, daar zie je nog meer foto's van de glazen, ook vanop dezelfde kalender.

Jaar1982

Bouchon de la bouteille Ricard 50 ans Ter ere van de 50ste verjaardag geeft Ricard een mooie fles in beperkte oplage aan (vermoedelijk) goeie klanten. In de doos bevindt zich immers een kaartje van Paul Ricard en Gérard Serin, de toenmalige "président directeur général". Op het kaartje staat dat ze de ontvanger van de fles: "Vous remercient de votre fidèle amitié et aiment à vous associer au 50em anniversaire de notre marque". In 1982 bevinden de belangrijke zetels van het merk zich te Thiais (Rue Hélène-Muller 62) en natuurlijk te Marseille (Sainte-Marthe).

Jaar1984

Ricard brengt zijn miljardste fles uit. 1984 zal ook de geschiedenis ingaan als het jaar van het lanceren van de slogan « un Ricard, sinon rien » en het onderstaand logo. Dus al je objecten die deze slogan of logo dragen zijn zeker van dat jaar of later.  Zo verschenen er veel campagnes in magazines.

Logo jaren '80

Hieronder zie je enkele reclame-campagne's uit de eighties. 

1984


1985


1987

Ricard reclame campagne
Ricard campagne 1985  Ricard Reclame-campagne 1985
Ricard campagne eighties Reclame campagne eighties 

Een glas dat met zekerheid uit de jaren '80 komt (rond 1984) - gevonden in een magazine:

Ricard glas uit 1984

Zeldzame karaf uit reclameclip Ricard

Kijk ook naar deze hele leuke reclameclipdie op de televisie verscheen, met een gastoptreden van King Kong! Let op de karaf op het einde van de clip... wie deze in zijn bezit heeft mag zich gelukkig noemen. Naar het schijnt is hij uit hout. Er is in elk geval één verzamelaar die hem heeft, getuige daarvan deze foto.

 

Jaar 1988

Ricard Lemon blikje

In Spanje brengt Ricard een variant op de markt, Ricard lemon, zelfs in blikjes van 33cl. Het is echter een commerciële flop en de mix wordt dan ook snel van de markt gehaald. Ik heb toch een paar foto's kunnen bemachtigen van zo'n blikje, met houdbaarheidsdatum 22/12/1989. Het blikje bevat tekeningen van de Spaanse artiest/kunstenaar Mariscal. Ook zien we het typische logo van de jaren '80. Alcohol 6% vol.

Jaar 1991

Ricard glas - loi Evin

In Frankrijk zorgt de wet Evin voor een grote verandering. Deze wet legt de reclame voor alcohol immers aan banden. Doel is de jongeren te beschermen tegen marketing campagnes. Ricard brengt tussen 1991 en 1995 dan ook een ballonglas uit die refereert naar dit glas. Of waren ze verplicht de melding er op te plaatsen? De foto links bewijst ongeveer zijn leeftijd (logo jaren '80 tot 1995).

Jaar 1992

Ricard live music Oprichting van Ricard SA Live music. Deze 100%-live gratis concerten in Frankrijk bieden het publiek een overzicht van de toen geldende muzikale trends en lieten hen de kans om nieuwe talenten te ontdekken. Tijdens het eerste concert zullen volgende groepen optreden: les Charts, The Silencers, Tony Joe White en de grote Joe Cocker.
Ballonglas 60 jaar Ricard Een klein rekensommetje leert ons dat 1992 ook het jaar is waarin Ricard 60 jaar oud werd. Voor die gelegenheid brengt Ricard een speciaal ballonglas uit. Ondertussen is dit glas zeer zeldzaam, eind 2010 zag ik het op Ebay nog tot 101 euro stijgen.
Nog zeldzamer (volgens mij) is de fles ter ere van de 60 jaar, zoals getoond rechts op de foto. Eind april 2012 zie ik ze pas voor de eerste keer op Ebay staan, ik had er zelfs nog nooit van gehoord.
Fles Ricard 60 jaar

Jaar 1993

Eerste flessen "La provence des impressionnistes" - Ricard 1993 Vanaf 1993 komen de eerste flessen van de collectie "La Provence des impressionnistes" uit. In 1993 is het de beurt aan Vincent van Gogh en Claude Monet.
Campagne de pub Ricard 1993 Links zien we een affiche van de Ricard reclamecampagne uit 1993. Pour cinq volumes d'eau, il n'y a qu'un Ricard

Jaar 1994

Ricard flessen, collectie "La provence des impressionnistes" - 1994 In 1994 komen nog twee flessen van de collectie "La Provence des impressionnistes" uit. Links zie je Cézanne en Cross, rechts zie je drie flessen van de collectie "Paul Ricard" (verwijzend naar schilderijen die hij maakte?). Ricard flessen, collectie "Paul Ricard" - 1994

Jaar 1995

Ricard flessen, collectie "La provence des impressionnistes" - 1995 In 1995 komen nog twee flessen van de collectie "La Provence des impressionnistes" uit. Links zie je de flessen van die reeks, rechts zie je nog twee flessen van de collectie "Paul Ricard" (verwijzend naar schilderijen die hij maakte?) die in 1995 uitkwamen. Ricard flessen, collectie "Paul Ricard" - 1995

Jaar 1997

Ricard asbak uit 1997
In 1995 maken de designers ELIZABETH GAROUSTE en MATTIA BONETTI deze asbak voor Ricard.

Jaar 1999

In 1999 werd dan van start gegaan met de reeks "Créations et Saveurs" flessen. Dat jaar kwamen er reeds 3 uit:

Flessen 1999 Créations et Saveurs

Het zal het eerste jaar zijn van een een lange reeks.

Jaar Ricard objecten van de jaren 2000+


Privacy policy ricardcollection.net!