Ricard anekdotes

ricardcollection.net!

Op deze pagina registeer ik mijn Ricard-belevenissen vanaf het jaar 2010, leuke anekdotes of weetjes die ik voor mezelf en nu ook voor jullie graag wil onthouden. 

2010

12 september 2010

Tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk bezoeken we een heel grote rommelmarkt te Carpentras (> 1000 verkopers). Het valt ons op hoe weinig glazen er te vinden zijn. Ook zijn de prijzen enorm hoog (oa de groene karaf "Ricard" aan 90 euro). Toch hebben we oa een leuke, oude asbak en de jaren '50 heruitgave van de glazen karaf kunnen kopen.

15 september 2010

Tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk, te Caromb bezoeken we een bergdorpje, Sault, in de buurt van de Mont Ventoux. Bij een brocanteur zijn we aan het snuisteren en op het eerste zicht blijkt hij niks van Ricard te hebben. We vragen toch even en wat blijkt, hij heeft een houten fluitje (jaren '50), een affiche en een notitieblokje, allemaal aan een leuke prijs.

25 november 2010

Mijn schat van een wederhelft werkt in de keuken/kassa van een groot bedrijf in Brussel. Af en toe wordt daar een avondfeest georganiseerd door één bepaald land. Zo was er bijvoorbeeld vroeger al de Amerikaanse avond met hotdogs en ooit Italiaanse avond met pasta. Deze avond was het echter de beurt aan Frankrijk. En - wat een toeval - er stond een Ricard-stand! Een poging om een grote karaf af te snoepen mislukt maar de vriendelijke Fransman waarbij deze poging mislukt komt later terug met twee Ricard zonnebrillen. Hij vermeldt zelf dat het om Ray-ban zonnebrillen zou gaan met het Ricard-logo, maar moeilijk na te gaan of dit waar is. Ook Spymen vermeldt dit op zijn blog. Het zijn in elk geval zonnebrillen van betere kwaliteit dan dat we gewoon zijn! Hier zie je de foto. In het linkerglas staat het opschrift Ricard in dezelfde stijl als deze glazen.  Deze heb ik dubbel, dus als je wil wisselen, laat gerust iets weten!

18 december 2010

Oude Ricard fles, vol ! Alweer een fantastische kerstcadeau van het vrouwtje gekregen (en alweer enkele dagen te vroeg gekregen, ik ga niet klagen). Een volle fles Ricard, moeilijk te schatten van welk jaar. Misschien jaren '70. Als jullie tips hebben, mail me gerust! Alles is tweetalig geschreven Frans - Engels dus ik vermoed misschien een export fles? Op het dop staat nog een prijsetiket van 9.48. Zou het dan over Franse frank gaan, of over Britse pond? In elk geval, als het over Franse frank gaat, dan was die fles erg goedkoop toen. Ongeveer 60 Belgische frank dus, of voor de jongeren onder ons, 1.5 euro!
Op het etiket staan 4 -eerder zeldzame- glazen, gevuld met 4 soorten Ricard: de tomaat (dus met grenadine), de perroquet (dus met een beetje munt), de klassieker, en de Ricard met fruitsap.

Klik op het kleine fotootje om een groter formaat te zien.

2011

23 januari 2011

Eerste ontmoeting met DD, RLB lid nummer 5 in taverne Breughel in Jette (Brussel). De eerste concrete afspraken voor de eerste Belgische Ricard bijeenkomst worden gemaakt. De datum wordt ook vastgelegd: zondag 14 augustus 2011. De maandag erna is een dag verlof dus we vermoeden dat dit misschien meer publiek zal lokken. We zijn er ons echter niet van bewust dat dit een week later is dan de Franse versie op de eilanden Les Embiez. 

27 januari 2011

Ik verstuur de uitnodiging voor de eerste BIJEENKOMST VAN VERZAMELAARS VAN RICARDOBJECTEN IN BELGIË per mail naar alle toenmalige leden van de Ricard Lovers Belgium.  Die dag zijn we met een 51-tal. Op Facebook met iets meer.

7 februari 2011

Een geluksdag op Ebay? Ik heb geboden op de gekende Ricard spiegel en ondanks de klassieke boden van de laatste minuut ben ik de winnende bieder met een bod van ... 8.5 euro! Een hele leuke prijs dus. Ben benieuwd op de verkoper zich aan zijn woord houdt. Afspraak dus enkele dagen later in Brussel (Sint-Gillis) want de verkoper wil dat de spiegel afgehaald wordt. Een halve week later, en inderdaad, het is gelukt: ik heb kunnen afspreken op zondagavond met blijkbaar een Fransman die werkt in Brussel en daar een donker, klein appartement heeft.  De spiegel is in perfecte staat, dus echt een superkoop!

16 februari 2011

Via mijn site krijg ik een mail van een ex-Ricard vertegenwoordiger. Hij was verantwoordelijk voor de regio Antwerpen en heeft door de jaren heen enkele interessante verzamelobjecten bijgehouden. Hij spreekt zelf over een bijzondere T-shirt, een ski-mantel en vooral... een Spaans vol blikje "Ricard lemon" (met houdbaarheidsdatum 1989!). Op het blikje staan tekeningen van een Spaanse artiest. Zelf legt hij uit dat Ricard (Spanje?) blijkbaar enkele maanden heeft geprobeerd Ricard lemon op de markt te brengen, maar het was een commerciële tegenvaller. Daarom zijn er maar weinig blikjes van verkocht en nog minder van overgebleven. Ik heb er alvast nog nooit van gehoord, iemand van jullie wel?

26 maart 2011

Ricard menu paneel

De eerste keer dat ik de rommelmarkt van Chatelineau (parking Cora) bezoek. Een rommelmarkt voor het goeie doel, Télévie (bekend in Wallonië). Al na een kwartiertje ontmoet ik een ander RLB-lid, Elvisisa (nummer 26). Hij is er als verkoper en verkoopt me aan een vriendenprijs een groot Ricardbord, een 'ardoise' waarop met krijt het menu van de dag kan geschreven worden. We zien ze dikwijls voor een café of bistro. Het is meer dan 1,5 meter hoog!   Klik op het kleine fotootje om een groter formaat te zien en andere foto's te zien.

Ik krijg van hem ook nog de kartonnen kalender 2011. Deze bevat enkele knappe foto's van de nieuwe design van de Ricard fles.

Bij een andere verkoopster vind ik nog een glas van de 2010 collectie (3 glazen met oude logo's), aan 2 euro.

Zotte prijzen ook deze keer, een bepaalde verkoper vraagt 90 euro voor de oude gele karaf "Ricard" en 60 euro voor het Perroquet glas! Hij verkoopt niet veel... 

02 april 2011

Bezoekje aan huis van Guido, RLB-lid 51. We hadden afgesproken om enkele dubbels te wisselen. Ik geef hem een oude Ricard pet, enkele stickers en een agenda 2010. Van hem krijg ik een mooie karaf en een oude asbak. Bedankt voor je bezoekje Guido!

16 mei 2011

Geboorte van ons dochtertje Emma!

27 mei 2011

Op Ebay kan ik een "plaquette" aankopen in Frankrijk voor 5,50 euro. Het is een boekje ter ere van de eerste 30 succesvolle jaren van Ricard.  Foto's kan je hier bekijken. Ik ben van plan om de inhoud ooit eens over te typen.

12 juni 2011

Niks zo leuk als gratis objecten kunnen toevoegen aan je verzameling! Via mijn schoonvader (werkt in een bandengarage) krijg ik de nieuwe fles in groot karton, gediend in een Cora-warenhuis én een grote banderolle, soort vlag aan de lopende meter.

19 juli 2011

Muzikale Ricard kruik op Ebay

Een verzamelaar betaalt op Ebay 2115,5 euro voor de muzikale Ricard kruik. Dit is een witte kruik uit de jaren '50 (1951 om precies te zijn) die een deuntje afspeelt als je het water uitschenkt. Op het systeem aan de onderkant plakt zelfs nog het etiket met het jaartal en welk liedje er afgespeeld wordt (namelijk "SAMBA RICARD - LABOR"). De Samba Ricard is een liedje van Darcelys, een Franse zanger uit de jaren '40-'50. Zie ook mijn pagina met de geschiedenis.

24 juli 2011

Rommelmarkt/vlooienmarkt in Tourcoing (Noord-Frankrijk). Het is echter slecht weer, dus van de beloofde 400 standhouders komt niet veel in huis, jammer genoeg. Ik vind toch één verkoper die redelijk wat Ricard objecten heeft, en aan redelijke prijzen. 10 euro voor een grote ronde plateau en 15 euro voor een oude doseerder, niet slecht.  Ook kom ik er een dame (Annie) tegen uit Wervik die ook verzamelt.

14 augustus 2011


 
Eerste belgische Ricard fandag te Jette (Brussel) in taverne Le Breughel. Samen met DD heb ik deze dag opgezet en we zijn dan ook redelijk gestresseerd. Vanaf 10u mogen de exposanten/verkopers de zaal binnen, maar reeds om 9u15 worden de eerste bezoekers gespot op de parking van het station, de échte verzamelaars weten wanneer de koopjes gedaan worden. De dag wordt een groot succes: we hebben maximaal plaats voor een 9-tal verkopers en die plaatsen worden dan ook snel ingenomen. Het bezoekersaantal overstijgt onze verwachtingen: we hebben minimum een 100-tal bezoekers, gaande van veel Walen, tot redelijk veel Vlamingen, enkele Fransen (een koppel uit La Rochelle, en Daniel l'Alsacien) en zelfs de Nederlander Ben met enkele vrienden. Links zie je een video, opgenomen op 11h45, één van de drukste momenten! Op de video rechts (rond 12h30) zie je oa mede-oprichter van de RLB, Erik. Bekijk alle foto's hier.


15 september 2011

Bezoekje in het prachtige Lovendegem aan Robert, RLB lid nummer 4.  Altijd leuk om andere verzamelaars te ontmoeten en hun verzameling in het echt te kunnen bekijken. Ook Robert heeft enkele prachtige objecten (oa een oude affiche die ik nog nooit zag en een dobbelspel). Ik heb heel wat dubbels bij die hij blijkbaar nog niet heeft. Ik kan met hem de oranje, plastic camping plateau ruilen. Ik had al lang de bekers en de pichet, maar de plateau ontbrak me nog. Bedankt Robert, ook voor de Ricard om 11u, schol!

30 oktober 2011

Bezoekje door John (RLB lid nummer 58), beginnend verzamelaar, bij mij thuis. Ik kan hem veel van mijn dubbels verkopen/ruilen. Van hem krijg ik een papieren placemat en een sleutelhanger.

4 november 2011

Ancien verre Ricard rare/Oud zeldzaam Ricard glas

Een oud en zeldzaam glas stijgt tot 170 euro op Ebay! De prijzen swingen meer en meer de pan uit. Bijna niet meer betaalbaar voor de gewone verzamelaar...

18 november 2011

Ancien verre Ricard/Oud Ricard glas

En de prijzengekte gaat gewoon verder. Een oud maar toch niet zo'n zeldzaam glas (3x Ricard opschrift) stijgt nu tot 100,35 euro op Ebay! Op de RLB Facebook pagina komen er verschillende reactie's. Veel 'anciens' onder de verzamelaars vragen zich af hoe dit komt...

21 december 2011

Spaanse Ricard flessen Twee Spaanse Ricard flessen - achterkant

Ik koop via Ebay twee redelijk oude Ricard flessen uit Spanje, aan een redelijk goeie prijs, 35 euro. Natuurlijk moeten de redelijk hoge verzendingskosten in rekening gebracht worden, maar dit moet je er volgens mij voor over hebben, om deze twee flessen in België e krijgen. Enkele dagen later krijg ik de twee flessen al thuis. Gelukkig zijn ze heel goed verpakt, en ze komen in één geheel aan!

februari 2012

Dankzij één van de leden van de RLB club hebben we waarschijnlijk de locatie van de tweede RLB-meeting te pakken: Antwerpen! Ik krijg immers een mail van Klaas waarin hij zegt dat we zijn zaal met bar en terras mogen gebruiken! Nu het nog eens geraken over een datum!

19 maart 2012

Oude Duitse Ricard fles 

Mijn nieuwste aankoop via Ebay is aangekomen: een oude fles uit Duitsland. Eén waarvan men de fles als het ware moest ontkurken, zoals een fles wijn. Op de acherkant staat uitgelegd hoe men dat moet doen... Geen idee van welke periode deze fles stemt, en jullie?

24 maart 2012

Een rommelmarkt om te onthouden! In de Oktoberhallen van Wieze is er op zaterdag en zondag een rommelbeurs. Ik vind er een redelijk zeldzaam glas voor 5 euro, het whisky glas met 3x Ricard als opschrift! Zoals je hierboven kan zien ging dit enkele maanden geleden nog 100 euro op Ebay. Ook vond ik hier een ander zeer leuk object: een kalender voor de 50-jaar viering in 1981-82! Binnenkort de foto's hier te bewonderen.

20 april 2012

Ondertussen al 65 leden ingeschreven in de Ricard Lovers Belgium, op de site dan. Op Facebook zijn er al 113 leden!

26 april 2012

The postman always ring twice! Per toeval komen vandaag twee pakjes aan. Via delcampe kon ik de fles ter ere van de 50ste verjaardag kopen van de Fransman Guy voor 18 euro. Ook zijn verzendingskosten zijn eerlijk, 10 euro! Hier kan je enkele foto's zien. Daarnaast komt vandaag ook een pakje uit Italië aan, met een bijzondere oude fles van 75 cl (10 euro voor betaald) en twee mignonettes. Op de achterkant van de mignonettes staat een label in het Italiaans met info over de invoerder uit Firenze.

06 mei 2012

Via mijn site alweer krijg ik een mailtje van Diane. Haar man Ludo heeft besloten zijn verzameling pastis-objecten te verkopen. Het klikt meteen want ze ziet op mijn site dat we op vakantie waren in Zuid-Frankrijk (Caromb), op slechts een 10-tal kilometer van waar zij al 10 jaar op vakantie gaan. Hij verzamelt alle merken en heeft natuurlijk ook veel van Ricard. Ze nodigt mij uit om even te komen kijken alvorens alles op Ebay te zetten. Zo'n kans kan ik natuurlijk niet laten liggen en op zondag 6 mei sta ik in hun woonkamer de enorme collectie te bewonderen. Ze hanteren eerlijke prijzen en ik kan dan ook heel wat kopen. Het opmerkelijkst is een heel oude sleutelhanger, de porseleinen, genummerde fles en een heel oude fles met kurk en opschrift Marseille, dus één van de eerste types.

21 mei 2012

Vandaag lanceert Ricard een wedstrijd in België, die tot eind juli zal duren, een echte zomer-wedstrijd dus. Dankzij Ben, een RLB-lid, word ik hier over getipt. Hij stuurt me ook het reglement. De prijzen zijn "Ricard-terrassen".

23 mei 2012

Gaat mijn verzameling nu al bekend worden, via een carrière op de televisie? Ik krijg een mailtje van een medewerker van het bekende VTM-programma Telefacts waarin hij vraagt of ze enkele van mijn Ricard flessen mogen gebruiken voor een reportage. Het hoeven niet eens collector-items te zijn, blijkbaar zijn gewone flessen ook goed. Blijkbaar is het moeilijk lege flessen te vinden aangezien er geen statiegeld voor de flessen geldt. Enkele dagen later komt een medewerkster inderdaad om de flessen. Uitzending blijkbaar op 5 juni.

27 mei 2012

Deze keer een rommelmarkt dicht in onze buurt: in Laarne. Een echte meevaller, redelijk groot (voor een Vlaamse rommelmarkt), mooie brocante en goed georganiseerd en een paar leuke items gevonden, vooral aan leuke prijzen. Ik vind twee gele karafjes (groot formaat, 1 liter), de karaf 'Un Ricard' met een mooie duidelijke stempel onderaan. Ook vinden we een oud flesje van een halve liter, wat ik nog niet heb! Meestal wel dubbels maar door de lage prijzen besluit ik ze toch mee te nemen. Ze komen zeker van pas om eventueel te ruilen tijdens onze tweede bijeenkomst van Ricardobjectenverzamelaars te Deurne.

10 juli 2012

Ongelooflijk maar waar... mijn zeldzame fles "30 years of sun" uit Duitsland (collectie Garouste et Bonnetti) valt een verdieping naar beneden tijdens het verhuizen van het bedje van ons jongste dochter! De fles botst eerst tegen onze trapgatmuur en laat een redelijk groot gat achter in de plaaster... De fles heeft echter niks! Zou die fles echt van glas zijn? In elk geval is ze zeer stevig.

21 juli 2012

Eerste keer dat we naar de rommelmarkt van Jabbeke gaan (Klein Strand). Een rommelmarkt op een camping, tussen de stacaravans, leuk en origineel. Ik vind hier de oogarts Ricard plaat aan een deftige prijs, bij verkoper Gino, wel bekend bij iedereen. Ook enkele gratis objecten dankzij een sympathieke verkoper, een notitieboekje (voor obers), een sticker en een onderlegger.

25 augustus 2012

Onverwacht toch naar de rommelmarkt in Temploux gegaan. We waren er vroeg bij dit jaar en dit heeft goed opgebracht, redelijk veel gevonden aan deftige prijzen. Leukste vondst is een kaart van de Middellandse Zee uit 1984, van een touroperator Touramed die cruises organiseert. Eindelijk heb ik ook de groene pichet 'Ricard' te pakken, aan 15 euro. Hij heeft wel een klein barstje, maar heb hem onmiddellijk een beetje geplakt. Ook leuk zijn de oude pakjes lucifers. Ook nog eens Laurent (Spymen) en Hugues ontmoet.

1 september 2012

Nog één week en het is zover, de tweede bijeenkomst in België van verzamelaars van Ricard objecten. Het lijkt een succes te gaan worden, al 20 tafels gereserveerd voor verkoop. Ook is de sponsoring van Ricard Belgium nu zeker. Ze brengen oa 5-6 "mange-debouts" (hoge tafeltjes dus), twee jumbo Ricard parasols en enkele ijsemmers.

In de club hebben we ondertussen 70 leden, op Facebook zelfs ongeveer 140 fans.

9 september 2012

Een schitterende nazomerdag van 25°, in bistro Esso te Deurne, het perfecte decor voor de tweede bijeenkomst van Ricard verzamelaars in België, georganiseerd door Ricard Lovers Belgium. Om de sfeer te proeven kan je hier terecht voor de foto's.

2 december 2012

Het duurste Ricard glas ooit? Een mini ballonglas wordt verkocht op Ebay in Frankrijk voor de mooie som van 301 euro! Voor één glas! Voor een mini dan nog... Da's alvast nog een glas dat ik nooit zal bezitten.

Duurste Ricard glas ooit?

februari 2013

Ik kan een heel zeldzaam longdrink glas (het 34 cl glas, heel hoog en breed dus) kopen van een Portugees maar hij wil niet versturen naar het buitenland. Frustrerend, vooral omdat ik maar 2 euro betaal. Oplossing gevonden via mijn werk en onze sympathieke Portugese vertaalster Maria! Ze wil best het glas ontvangen en dan verdersturen naar België.  Verzenden binnen Portugal kost slechts 1,32 euro en onze vertaalster dringt aan dat ik haar niet terugbetaal (6.25 euro om een glas van Portugal naar België te sturen!). Het breekbaar glas moet dus twee maal reizen maar komt goed aan! Voorlopig lijk ik de enige te zijn die het glas bezit. Iemand van Ricard bevestigt dat dit glas voor de warmere landen werd gemaakt (in een paar duizend exemplaren) waar men graag de Ricard wat meer aanlengt.

12 maart 2013

Na lang aandringen verstuurt een Spaanse verkoopster toch eindelijk naar Belgie. Zo kan ik het "master piece" van mijn verzameling bemachtigen, een zeer zeldzame Spaanse spiegel uit de jaren 80. Ze vraagt er 30 euro voor en voor 35 euro verzendingskosten wordt hij afgeleverd! Een zeer goeie prijs dus. Leuke anekdote, mijn bedrijf SGS is een leverancier van haar bedrijf en zo raken we wat aan de praat. Ik vroeg immers om de spiegel naar het werk op te sturen.

april 2013

Logo Ricard lovers Belgium

Het logo van de Ricard lovers Belgium wordt op de wereld losgelaten.

juni 2013

Ik denk een goeie deal gedaan te hebben via mijn schoonvader. Hij werkt in een bandencentrale en een klant vertelt hem dat hij Ricardverzamelaar is. Hij geeft zijn emailadres en ik stuur een mail. Maanden later krijg ik een antwoord en... hij heeft een "fantastische deal" voor mij. Een zeer zeldzame miniatuurauto, zie foto's hieronder. Echter, nu komt het, hij kan het verkopen aan een Fransman voor zogezegd 150 euro. Hij "wil hem voor mij ook laten aan 150 euro"... Ik bedank hem vriendelijk en ben weer serieus ontgoocheld over de verkopers die onze passie kapot maken.

 photo bmw530ricard001_zps2cdf0a60.jpg

 photo bmw530ricard002_zps7d7fdb54.jpg

september 2014

14 september: Serskamp, Dorpstraat 52. RLB2014 gaat door bij Vlaams Lekker

september 2015

13 september was het tijd voor onze jubileumeditie van de RLB bijeenkomsten, de 5de jaargang in Wervik, eerste keer West-Vlaanderen dus.

september 2016

Dit jaar waren de Ricard Lovers Belgium allemaal present in Wallonië, Fléron (provincie Luik). Met dank aan Lisette.

november 2016

Moeilijke beslissing maar ik kies er voor om mijn voorzitterschap van de RLB club door te geven aan Dominique Potie, wegens tijdsgebrek.

Privacy policy ricardcollection.net!