Ricard anekdotes

ricardcollection.net!

Op deze pagina registeer ik mijn Ricard-belevenissen, leuke anekdotes of weetjes die ik voor mezelf en nu ook voor jullie graag wil onthouden. 

2005

zomer 2005

Al jaren ben ik een liefhebber van een pastisje, op tijd en stond, bij voorkeur een Ricard natuurlijk. In 2005 begin ik -niet intensief- op zoek te gaan naar een paar Ricard glazen omdat het toch leuker is om je drankje uit het juiste glas te drinken. Nog geen gebruiker van de zoekertjes-sites op internet (bijvoorbeeld Ebay, waar ik zelfs wantrouwig tegenover stond) leidt mijn zoektocht niet onmiddellijk tot succes. Bij een brouwer in Lochristi is het uiteindelijk zover: hier vind ik 4 ballonglazen (3 'klassieke' glazen met het typische logo uit de jaren 2000 én het glas Celtic Sun (Europe) van de continenten reeks). Het grappige is dat ik niet wist dat dit een glas van een reeks was. Ik noem het dan ook lang 'het glas met het grote zonnetje'. Ik betaalde niet meer dan een paar euro's.

2006

zomer 2006

Tijdens onze vakantie in Noord-Spanje beslissen we een daguitstap te doen naar Andorra. Taxfree koop ik daar oa de 4.5 liter fles (ik dacht toen aan 35 euro). Dit beschouw ik een beetje als het begin van mijn verzameling.

2007

Zaterdag 04 augustus 2007

3e Ricard ontmoeting op de eilanden Les Embiez, in de Middelandse Zee. Eerste en voorlopige enige keer dat ik aanwezig was. Op vrijdagavond 3 augustus met de nachttrein vertrokken, zaterdagavond met de nachttrein terug! Hoe Ricard-crazy kan je zijn? Hier kocht ik oa mijn tomaat glas en de 6 (jaja, zes) glazen van het 75-jarig bestaan. In België zitten er 4 verschillende glazen op de flessen in de winkels, ter ere van de 75 jaar Ricard. De belgische glazen kan je herkennen door de aanwezigheid van de term "anno" achteraan. De Franse versie van de glazen hebben de "anno" niet én bestaan uit 6 glazen. In Frankrijk zitten de glazen niet op flessen (dit is hier daar zelfs verboden) maar werden ze in een doos aangeboden (aan vertegenwoordigers, grote klanten?). 

2008

Lente 2008

Ooit mocht ik enkele affiche's afhalen bij Ricard België in Brussel. Dankzij die contactpersoon geraak ik met mijn verzameling in de derde editie van "La vie en jaune", een franstalig Belgisch Ricard-magazine! Lees hier het artikel. Ik heb het onder andere over de trots van mijn Ricard-verzameling, enkele -volgens mij- unieke wielrennerskaartjes van oa Eddy Merckx en Lucien Van Impe, die reclame maken voor Ricard (al dan niet bewust).

Oprichting van de Ricard Lovers Belgium, samen met Erik. Als referentie: eind november schrijft lid 8, Steef zich in.

Oktober 2008

Voor mijn job moet ik voor een project bij Scania Nederland in Breda zijn, vlakbij het voetbalstadion van NAC Breda. Tijdens een eerste meeting merk ik al dat het hoofdkantoor van Pernod-Ricard Nederland zich net naast mijn klant bevindt. Ik ga echter nog niet langs. Een paar maanden later moet ik terug bij Scania langs en deze keer raap ik al mijn moed samen: ik spring even binnen en zeg aan de secretaresse dat ik verzamelaar ben. Zij kan me niks aanbieden maar ze roept er een collega bij. Die geeft me enkele glazen (die ik jammer genoeg al heb) maar ook dit ijsemmertje met de rechte greep, die ik nog niet had. Bedankt Ricard Nederland!

2009

22 augustus 2009

Eerste live-ontmoeting met Erik, de mede-oprichter van RLB, tijdens de rommelmarkt van Temploux, een rommelmarkt waar altijd leuke Ricard objecten te vinden zijn, maar aan nogal dure prijzen. Hier koop ik dit jaar de plooimeter (aan 5 euro).

September 2009

Via Ebay kom ik in contact met Paul, een Amerikaan die enkele onderleggers verkoopt. Blijkbaar heeft hij die al jaren in zijn kast liggen en nu wil hij er een paar verkopen. Paul is een échte Ricard fan en heeft enkele leuke objecten, meestal gekocht via Ebay. De onderleggers die hij toen verkocht en waarvan ik er één kon bemachtigen kan je hier bekijken.

Ik zet enkele fragmentjes van zijn mails op mijn site, zo krijgen jullie ook een idee van de bekendheid van Ricard in de Verenigde Staten.

Both Ricard and Pernod pastis are very widely available in the US.  Many liquor stores sell one or both, and most good bars offer at least one.  But I wouldn't say that they are "popular."  Most Americans have probably never even heard of them - much less tried them.  There's a small minority of people here who drink it - but those of us that do drink it enough for bars to keep it in stock.

Personally, I learned about and tried pastis for the first time on a trip to Provence years ago.  I think that's probably the most common way that Americans discover it.  When I came home I decided to add a bottle of Ricard to my home bar, and I wanted to have the matching glasses, carafe, etc.  I found everything I wanted on ebay.  These items I just sold came packaged with some other items that I wanted.  Everything else has the modern Ricard branding (the current blue and white logo with the yellow sun).  These two items are older, and don't match the rest of my set.  I've had them sitting in a cupboard for years, but never use them, so I finally decided to sell them.

2010 - 2012


Privacy policy ricardcollection.net!